Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 g
kostka rosołowa 1
brokuł 1/3
mleko 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
ser żółty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Krok 1 - Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym foto
2
W osobnym garnku przygotowujemy sos beszamelowy: mleko łączymy z mąką,mieszamy i doprowadzamy do wrzenia,dodajemy masło, doprawiamy gałką muszkatołową. Gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu.
Krok 2 - Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym foto
3
Brokuły gotujemy na parze, po czym miksujemy blenderem.
Krok 3 - Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym foto
4
Zmiksowane brokuły łączymy z sosem beszamelowym.
Krok 4 - Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym foto
5
Dodajemy ryż i wszystko mieszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5 - Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym foto
6
Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Krok 6 - Ryż zapiekany z zielonym sosem beszamelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 27.06.2016 22:37
Smaczne danie
kd045 22.06.2016 14:13
super przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak