Ryż zapiekany z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    4 szt
  • cukier

    7 łyżek
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki + do posypania wierzchu
  • masło

    1 łyżeczka
  • jogurt naturalny

    135 g
  • miód

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
Ryż w woreczku gotujemy ze szczyptą soli do miękkości.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na patelni z cukrem i cynamonem około 8 minut.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy połowę ryżu następnie podsmażone jabłka i pozostałą część ryżu. Ryż wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez 20 minut.
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
. Jogurt naturalny mieszamy z miodem. 5 minut przed końcem pieczenia na ryż wylewamy jogurt naturalny aby się zapiekł. Po wyjęciu dekorujemy cząstkami jabłek i posypujemy cynamonem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 22.06.2017 17:46
zjadłabym bardzo chętnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat