Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 i 3/4 szklanki
cukier 3-4 łyżeczki
ryż 1 szklanka
jabłko 1
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu, aż napęcznieje.
Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
2
Ugotowany ryż przekładamy mniejszego naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
3
Jabłko dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemkę (wycinając gniazdo nasienne). Kawałki jabłka układamy w ryżu.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
4
Całość posypujemy cynamonem. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 minut w temp. 170-180 stopni.
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 11.08.2014 08:08
Smaczniutki. Ja trę jabłka na grubej tarce.
norweska20 10.08.2014 15:44
i ja również lubię - szczególnie na piątkowy obiad
Patriszja
Patriszja 10.08.2014 15:31
mój ulubiony :) lecz ja kroję jabłka na małe kawałki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak