Ryż zapiekany z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 gram
  • mleko

    600-700 ml
  • jabłka

    5 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • masło

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

400 ml mleka zagotować, wrzucić ryż i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Ryż wypije całe mleko. W 200 ml zimnego mleka rozrobić budyń i posłodzić wg przepisu na opakowaniu. Wlać do ryżu, gotować przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze 100 ml mleka. Zdjąć z ognia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć parę plasterków masła. Wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka, posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć ryż i plasterki masła. Posypać cukrem. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 02.02.2014 11:26
dawno nie robiłam
Zosia1 14.04.2013 21:43
wygląda super,więc na pewno pyszny
Bernadeta1 22.03.2013 00:01
robię taki bardzo smaczny
Juleczka20 18.03.2013 17:23
pychoota!!
Ewa104 15.03.2013 10:54
Ja też lubię ryż zapiekany.
pajbek 09.03.2013 22:43
Super pyszny deser :-)
artur7 09.03.2013 14:13
lubię fajne zapieksnki ryżowe
Malinka 05.03.2013 20:52
Już dawno nie jadłam, a pamiętam ten cudowny smak:)
Klausia 04.03.2013 15:52
pyszności lubię takie połączenie :)
bietka 02.03.2013 16:01
ryż z jabłkami to pyszne połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat