Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z bananem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 150 gram
mleko 2 szklanki
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 8 gram
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
masło do smarowania foremek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z bananem

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Gdy mleko jest gorące dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do dna.
Gotujemy około 25 minut - ryż powinien wchłonąć całe mleko.
Nastawiamy piekarnik na 180*C.
Kroimy banana w plasterki. Do kokilki ( małe, płaskie, okrągłe u mnie) wysmarowanej tłuszczem na dno ryż, następnie układamy plasterki banana, posypujemy cynamonem przykrywamy ryżem.
Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.
Możemy podać w kokilkach i tak jeść, lub przełożyć na talerz, dekorować plastrami banana i posypać odrobiną cynamonu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.07.2012 20:45
lubię taki
eeee 22.05.2012 09:30
to musi byc smaczne :)
joanna43 13.05.2012 00:52
zawsze robię tradycyjny z jabłkami ale ten świetny
Agiatis 06.05.2012 15:07
@czekoladka nic straconego, proponuję zrobić sobie taki deserek - pychaa:)
czekoladka_m 06.05.2012 12:38
Z bananami nie jałam, a szkoda;P:)
smile 02.05.2012 18:19
wygląda smakowicie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak