Ryż zapiekany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • mleko 3,2%

    1,5 szkl
  • budyń waniliowy

    1
  • dżem śliwkowy

    7 łyżek
  • jabłka

    3 szt
  • masło

    2 łyzki
  • kasza manna

  • ryż

    2 (w torebkach)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż zapiekany foto
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy
Krok 2 - Ryż zapiekany foto
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
Krok 3 - Ryż zapiekany foto
dodać do zimnego ryżu razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Ryż zapiekany foto
na mleku gotujemy budyń i słodzimy.
Krok 5 - Ryż zapiekany foto
jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Krok 6 - Ryż zapiekany foto
forme smarujemy i posypujemy kaszą manną
Krok 7 - Ryż zapiekany foto
na dno wykładamy masę z ryżu i podwijamy brzegi.
Krok 8 - Ryż zapiekany foto
Spód z ryżu posmarować dżemem, ułozyć jabłka
Krok 9 - Ryż zapiekany foto
zalać gorącym budyniem. piekarnik nagrzać do temp. 200 st. i piec ok. 50 minut.
Krok 10 - Ryż zapiekany foto
Podawać gorące, ale zimne też jest smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 07.03.2014 07:38
bardzo dobry
ben-ka 05.11.2013 09:26
pewnie by mi smakował.
hahanka 01.11.2013 21:14
ciekawa zapiekanka, chyba się skuszę
pestka 05.10.2013 09:39
bardzo fajna zapiekanka
gosia1988 13.08.2013 09:02
fajny przepis
Wafelek2601 05.07.2013 00:33
Mogę jeść codziennie...
Bernadeta1 31.05.2013 15:49
super przepis
caralajna 25.05.2013 14:01
bardzo fajny przepis, podoba mi się
TEtalicha 24.05.2013 15:16
swietna propozycja
marcia7 20.05.2013 16:34
super, dzieci lubią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat