Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż zapiekany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 40 dag.
ser żółty 30 dag.
mięso wędzone 35 dag.
kukurydza konserwowa 3/4 szkl.
groszek konserwowy 3/4 szkl.
marchew 2 szt.
czosnek 3-4 zabki
cebula 0.5 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania naczynia
masło do posypania naczynia
ketchup do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: ryż zapiekany

Ryż ugotować we wrzącej,osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Marchew umyć,obrać,opłukać.Ugotować we wrzącej,osolonej wodzie pod przykryciem.Odstawić do ostygnięcia,nastepnie pokroić w kostkę.Mięso wędzone(ja akurat dostałam,ale jeśli ktoś sam uwędzi to super)pokroić w kostkę.Cebulę obrać,opłukać.Pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać ,drobno posiekać.Do ugotowanego,ostygniętego ryżu dodać mięso,czosnek,cebulę,marchew.Wymieszać.Następnie dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy i kukurydzę.Wymieszać.Doprawić do smaku.Wymieszać.Ser zetrzeć na jarzynówce na grubych oczkach.3/4 sera wymieszać z ryżem.Całość przełożyć do posmarowanego masłemi posypanego bułką tartą naczynia.Po wierzchu posypać pozostałym serem.Piec w temp.200 stopnii przez około 20-25 min.Można podawać polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.11.2012 08:08
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak