Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z warzywami w sosie pomidorowym.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 3 paczki
marchewka z groszkiem 1 słoik
fasolka zielona 1 słoik
koncentrat pomidorowy 1 słoik
masło 100 gram
mąka 1,5 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
papryka zielona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z warzywami w sosie pomidorowym.

Kroki postępowania

1
Małą żółtą paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy lekko na oliwie.
Warzywa ze słoika odcedzamy. Następnie gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Krok 1 - Ryż z warzywami w sosie pomidorowym. foto
2
Sos: robimy zasmażkę, masło roztapiamy w garnku dodajemy mąkę i smażymy na lekko brązowy kolor. Następnie wlewamy wodę. (ok 2 szklanek)I energicznie mieszamy. Wkładamy mały słoik koncentratu i nadal mieszamy (gdy sos nadal jest za gęsty dolewamy wody)
Krok 2 - Ryż z warzywami w sosie pomidorowym. foto
3
Sos solimy (1łyżeczka), pieprzymy i cukrzymy (1 łyżeczka). Wkładamy warzywa i paprykę do sosu i polewamy ugotowany ryż.
Można dodać świeżego pokrojonego koperku dla smaku.

Smacznego!
Krok 3 - Ryż z warzywami w sosie pomidorowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 06.08.2013 08:05
Dobry przepis, akurat fasolka zaczyna mi się pojawiać w ogrudku
Czarnula87 05.08.2013 18:15
smaczne połączenie
owca441 05.08.2013 17:12
delikatne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak