Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
marchew surowa 1 sztuka
kapusta pekińska 1/4 sztuki
smalec 5 dkg
sos sojowo grzybowy 1-2 łyżeczki
masło 2 dkg
ryż 3 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w ćwiartki a następnie w plastry i zeszklić na smalcu.
Krok 1 - Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym foto
2
Dodać utartą na drobnych łezkach marchew i smażyć jeszcze około 1 minuty.
Krok 2 - Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym foto
3
Dodać kapustę pekińską i znów opiekać około 1 minutki.
Krok 3 - Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym foto
4
Dodać 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko w osolonej wodzie i wymieszać delikatnie. 1 szklankę ryżu wymieszać z rozpuszczonym masłem i zostawić ryż biały.
Krok 4 - Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym foto
5
Teraz skropić ryż z warzywami sosem sojowo-grzybowym i wymieszać delikatnie. Całość nabierze brązowego koloru i orginalnego smaku.
Krok 5 - Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym foto
6
Ryż podawać na talerzu uformowany w kulki - obok kulki ryżu z warzywami położyć kulkę z ryżu białego i udekorować np. "piórkami" z pora i kroplą sosu sojowo-grzybowego - smacznego :))
Krok 6 - Ryż z warzywami i sosem sojowo-grzybowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 21.03.2013 11:06
świetnie podane :-)
ElizaT 27.01.2013 18:26
extra jedzenie
pajbek 07.01.2013 11:34
Pyszne, polecam :-)
Magda24 05.01.2013 23:02
lubię ryż na wszystkie sposoby :)
IwonaDD 05.01.2013 22:39
co tu dużo mówic ... Smaczne to!!!
Poison1988 05.01.2013 12:27
pięknie podany :)
Juleczka20 05.01.2013 11:13
pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak