Ryż z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    3 torebki
  • pieczarki

    0,70 dkg
  • cebule

    3
  • papryka czerwona

    3
  • pierś z kurczaka podwójna

    2
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • pieprz

  • sól

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na półmiękko i wrzucić gorący do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, żeby się jeszcze uparował. Pieczarki obrać i pokroić na 4, przesmażyć z solą czosnkową i dołożyć do nich cebulę pokrojoną w kostkę, lub półplastry, poczekać aż zmięknie, przeżucić do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, przesmażyć z małą ilością oleju, jak bedzie jeszcze lekko krucha, posolić i posypać ostrą papryką, wymieszać i dołożyć do reszty składników. Piersi pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać sól czosnkową i pieprz, dołożyć do reszty. Podawać od razu na ciepło, można krótko zapiec, lub podsmażyć na masełku (z masłem to moja ulubiona wersja).

W wersji swiątecznej warzywa tak samo przyrządzamy, tylko krócej, obsmażamy udka z kurczaka i pieczemy w piekarniku(też dobre)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 21.01.2014 14:14
pyszny pomysł
Betka 30.10.2012 17:16
bardzo lubię ryż i warzywa;)
iga2 26.07.2011 23:34
rewelacja
Jaheira11 26.07.2011 23:24
pyszne i szybkie
Mirka-Ludomila 20.05.2011 08:39
musi być dobre
Robert10 09.03.2011 15:51
świetne
Teresa19 30.01.2011 09:58
Smaczne.
m1monika 22.01.2011 18:02
dla mnie super!!!
Mysiunia 05.12.2010 14:04
super! :)
Agnieszka172 03.12.2010 13:37
napewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat