Ryż z tuńczykiem i paprykową pastą

Ryż z tuńczykiem i paprykową pastą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    100 g
  • ajvar

    1 łyżka (pasta paprykowa)
  • zielona pietruszka

    1 łyżka posiekanej
  • jogurt

    typu greckiego 1 łyżka
  • szalotka

    1 szt
  • olej do smażenia

    około 1/2 łyżki
  • tuńczyk kawałki w oleju

    185 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie można go rozgotować).

Szalotkę drobno kroimy. Następnie obsmażamy ją na tłuszczu. Zmniejszamy płomień na minimalny. Na patelnię wsypujemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), dodajemy ajvar i całość dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz.

Następnie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, znów całość mieszamy starając się lekko rozdrobnić tuńczyka.

Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną zieloną pietruszkę, znów wszystko dokładnie mieszamy.

Danie podajemy od razu jeszcze ciepłe, choć smakuje również na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

25.10.2016 10:24
Ciekawa propozycja

MagdalenaIC

25.10.2016 10:03
Dziękuję :)

Ewelina1991

25.10.2016 09:41
dobre danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat