ryż z truskawkami

ryż z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 woreczki
  • truskawki

    0,5 kg
  • białko

    2 szt.
  • cukier puder

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • bita śmietana

    1 szkl.
  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ugotować ryż w osolonej wodzie,umyć i obrać truskawki,pokroić je na kawałki,naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,na jego dnie ułożyć warstwę ryżu(ok.1/3porcji),na to połowę pokrojonych truskawek,posypać 2 łyżkami cukru pudru,położyć kolejną warstwę ryżu,truskawki resztę i posypać cukrem pudrem na wierzch resztę ryżu,ubic z białek sztywną pianę,pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i mąki ziemniaczanej,wyłożuć masę na ryż,zapiec w temp.160st.50min.podawać z bitą śmietaną,ryż można także ugotować z dodatkiem mleka kokosowego(1szklanka)będzie miał egzotyczny smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

28.07.2012 09:12
smaczny taki ryżyk

Tomek16

04.12.2010 12:17
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat