Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z szalotką i pesto bazyliowo - selerowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ryż 200 g
szalotka 2 szt.
oliwa (do smażenia)

PESTO

bazylia świeża 1 pęczek
seler korzeniowy 100 g
orzechy włoskie 40 g
ser cheddar 30 g
czosnek 2 ząbki
oliwa około 0,5 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z szalotką i pesto bazyliowo - selerowym

Propozycja na aromatyczne, smaczne i pożywne połączenie ryżu z szalotką i pesto selerowo - bazyliowym.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy pesto:

Seler gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

Do rozdrabniacza dodajemy 2 ząbki czosnku, listki bazylii i część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko przez chwilę dla odpowiedniego rozdrobnienia. Następnie dodajemy ostudzony i pokrojony seler, starty ser Cheddar, posiekane orzechy włoskie i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko dla odpowiedniego połączenia. Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę, dodajemy ryż i chwilę razem przesmażamy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane pesto, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą w razie potrzeby.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 09.09.2015 21:31
Super jedzonko :-)
Małgorzata Pin 09.09.2015 21:08
Zdrowe i smaczne danie.
paulina2157 09.09.2015 15:21
nowa odmiana da tradycyjnego ryżu, super ;)
Anna169Hosz 09.09.2015 13:42
Bardzo, bardzo smaczne jedzonko...
Habibi 09.09.2015 12:37
Wczoraj miałam podobny ryż na kolacyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak