Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sosem truskawkowym z ricotty

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż paraboliczny 2 woreczki
truskawki 300-400 g
cukier waniliowy 1 łyżka
miód 1 łyżka akacjowy
cukier puder do smaku
ricotta 250 g
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sosem truskawkowym z ricotty

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.

Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować - pozostawić kilka do dekoracji, a z pozostałych 1/3 utrzeć na tarce o największych oczkach lub drobniutko posiekać, resztę zmiksować na mus i przetrzeć przez sitko.

Ricottę utrzeć z cukrem pudrem.

Mus truskawkowy wymieszać z cukrem waniliowym i miodem, aż się rozpuszczą, a następnie połączyć z ricottą i utartymi lub posiekanymi truskawkami.

Jeśli sos jest zbyt gętsy - dodać nieco jogurtu, śmietany lub mleka.
Gotowy sos schłodzić i polać gorący ryż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 02.08.2013 13:31
taki sosik z ricotty to i sam bym zjadla, pysznosci
Katarzyna/kate1980 28.06.2013 22:40
super z tym serkiem
pajbek 28.06.2013 21:54
Wygląda bardzo smakowicie :-)
Habibi 28.06.2013 20:24
Za mną chodził ryż z truskawkami od kilku dni, a dzisiaj od samego rana o niczym innym nie myślałam ;) Sezon na truskawki krótki, więc trzeba szybciutko robić :))
Sroczka 28.06.2013 20:21
Bardzo lubię. Z chęcią bym zjadła.
Gracer 28.06.2013 20:18
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak