Ryż z sosem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie ryżu

  • ryż basmati

    3 woreczki
  • mleko 2%

    1 litr
  • woda

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • laska wanilii

    1/2 laski
  • masło

    0,5 łyżeczka

sos truskawkowy

  • śmietana jogurtowa

    2 kubki
  • truskawki

    0,5 kg
  • cukier brązowy

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż z sosem truskawkowym foto
Przygotowanie ryżu:
Zagotować mleko z wodą, masłem, cukrem i wanilią.
Krok 2 - Ryż z sosem truskawkowym foto
Włożyć woreczki z ryżem. I gotować pod przykryciem zgodnie z czasem podanym przez producenta ryżu.
Krok 3 - Ryż z sosem truskawkowym foto
Sos truskawkowy:
Włożyć truskawki do garnka. Dodać cukier.
Krok 4 - Ryż z sosem truskawkowym foto
Dodać śmietanę. Lekko całość ubić tłuczkiem do ziemniaków, aby zachować truskawki w kawałkach.
Krok 5 - Ryż z sosem truskawkowym foto
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji. Odstawić.
Krok 6 - Ryż z sosem truskawkowym foto
Ugotowany ryż nałożyć na talerz. Polać sosem, Można udekorować świeżą miętą.
miodunka
W sezonie używam świeżych truskawek, poza sezonem mrożonych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 05.02.2015 15:51
łatwe i fajne danie
Asik32 28.01.2015 21:12
Uwielbiam truskawki a z ryżem to jest super polączenie:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat