Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sosem śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 SASZETKI
suszone buraczki 3 łyżki
pierś z kurczaka 30 dag
pieczarki 25 dag
cebula 1
śmietana 1 duży kubek
mąka 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sosem śmietanowym

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wsypując suszone buraczki.
Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki wyczyścić i pokroić w plasterki. Poddusić razem na patelni przez ok. 10 minut.
Do cebuli i pieczarek wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawić ziołami, pieprzem i solą do smaku i dusić ok 20 minut.
Wlać pół szklanki wody, podgotować kilka minut.
Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody i zagęścić nią sos. Wymieszać żeby nie było grudek, zmniejszyć ogień i wlewać powoli śmietanę, ciągle mieszając.
Ryż odsączyć wyłożyć na talerz i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.09.2012 23:00
przepis godny polecenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak