Ryż z sosem grzybowym

Ryż z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

sos;

  • grzyby leśne

    300 g,
  • cebula

    1 szt,
  • masło klarowane

    3 łyżki,
  • oliwa

    1 łyżka,
  • bulion

    około 2 szkl,
  • śmietana 18 proc

    200 ml,
  • sól i pieprz

    do smaku,

dodatkowo;

  • ryż ugotowany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.

Sos grzybowy;

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Duże grzyby pokroić na kawałki to znaczy kapelusze w plastry a nóżki na połówki po długości lub w kostkę. Małe grzybki natomiast zostawić w całości.

Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne z łyżką oliwy, dodać obraną drobno pokrojoną cebulę.

Smażyć na małym ogniu aż cebula zrobi sie szklista. Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane grzyby, lekko posolić. Smażyć cały czas mieszając przez około 5 -7 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion i dusić grzyby do miękkości.

Śmietanę połączyć z 1/4 szklanką gorącego sosu grzybowego w celu zahartowania.
Dodać do sosu mieszając.
Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

30.09.2017 00:28
Też tak gotuję.

Bożena Matuszczyk

17.09.2017 00:05
Można i z makaronem.;)

jejkuchnia

16.09.2017 06:53
Bardzo lubię grzyby, tylko osobiście wolałabym taki sosik z makaronem. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat