Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    400 g
  • cebula

    1 szt - duża
  • papryka czerwona

    1 szt
  • ząbek czosnku

    3 ząbki
  • ananas w puszce

    3-4 plastry
  • passata pomidorowa

    350 ml
  • sok ananasowy z puszki

    75 ml
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra Prymat

  • szczypiorek

  • ryż

    200-300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion - kroimy w kosteczkę (czosnek posiekałam drobniutko). Ananasa kroimy dość drobno w paseczki.
warzywa przekładamy na patelnie i podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku - dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut. Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy do smaku - zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Ryż gotujemy nas sypko, przekładamy na półmisek, nakładamy gorącą potrawkę, oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

18.01.2017 17:16
Smaczna potrawka :)

Agnieszka-87-25

18.01.2017 17:01
smaczne na obiad

pestka

18.01.2017 16:49
bardzo smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat