ryż z owocami morza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    250g
  • owoce morza

    250g
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • papryka czerwona

    1
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • sambal oelek

    1 łyżeczka
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • passata pomidorowa

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę kroimy w pióra,czosnek i seler w plastry a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam kokosowy) i podsmażamy cebulę oraz czosnek ok. 2 minuty. Następnie dodajemy rozmrożone owoce morza ( u mnie kalmary, małże i krewetki) i smażymy kolejne 2 minuty, po tym czasie dodajemy seler i paprykę, passstę pomidorową,sambal oelek oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dokładamy ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, posypujemy natką i możemy podawać :)
brioszka
Danie dodatkowo można skropić sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 04.08.2016 10:09
smacznie wygląda :)
as28 23.06.2016 09:05
mniam mniam, fajny przepis
Hanna5 22.06.2016 10:34
Muszę wypróbować :)
Wiktoria29 21.06.2016 19:54
wygląda apetycznie
Franciszek 21.06.2016 16:25
super przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat