Ryż z kurkami i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • kurki

    250 g
  • obgotowany szpinak

    5 łyżek
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1,5 łyżki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • sól do smaku

    5 szczypt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Kurki dobrze oczyścić z nieczystości. Na rozgrzanej patelni z masłem smażyć kurki tak długo, aż puszczą wodę i odparują 3/4 płynu. Następnie do grzybów dodać obgotowany szpinak i gotować, mieszając. Danie doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać śmietanę i gotować mieszając. Całość gotować tak długo aby sos zgęstniał. Ryż wyłożyć na talerz i polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 28.06.2013 09:30
pychotka to jest
caralajna 01.06.2013 06:24
doskonałe smaki, sezon na kurki się zaczął więc z przepis na pewno 'podpatrzę'
misia53 22.03.2013 00:38
bardzo pomysłowo
Botwinka 07.11.2012 15:19
fajny przepis
anulka69 30.08.2012 12:50
wygląda smakowicie :)
anulka69 30.08.2012 12:50
wygląda smakowicie :)
bartek8585 22.08.2012 23:26
samo zdrowie na talerzu:)
adelajda 20.08.2012 14:59
super !1
Karolina46 14.08.2012 14:08
mniam ciekawie wygląda :)
Karolina46 14.08.2012 14:08
mniam ciekawie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat