Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kurkami i bobem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
bób 25 dkg
sól do smaku
ryż 1 woreczek
masło 40 g
kurki 30 dkg
śmietana kremówka 1/3 szklanki
curry 2 szczypty
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurkami i bobem

Kroki postępowania

1
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, lekko przestudzić, obrać z łupinek.
Krok 1 - Ryż z kurkami i bobem foto
2
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 2 - Ryż z kurkami i bobem foto
3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła.
Krok 3 - Ryż z kurkami i bobem foto
4
Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Ryż z kurkami i bobem foto
5
Wsypać ryż i bób, wymieszać.
Krok 5 - Ryż z kurkami i bobem foto
6
Dodać śmietanę i curry. Chwilę razem podsmażać.
Krok 6 - Ryż z kurkami i bobem foto
7
Na koniec dodać resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 7 - Ryż z kurkami i bobem foto
8
Mieszać delikatnie, aż masło się roztopi i wszystko się połączy.
Krok 8 - Ryż z kurkami i bobem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 10.10.2014 18:03
Ciekawa kompozycja smakowa.
Sroczka 10.10.2014 13:20
Coś wspaniałego, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak