Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kurczakiem i boczniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ryż 250 g
boczniaki 250 g
żółta papryka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
zielony groszek 120 g
jajko 2 sztuki
cebulka dymka 1 pęczek
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
mielona kolendra 0,5 łyżeczki
kumin 0,5 łyżeczki
cynamon 0,5 łyżeczki
imbir 0,5 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżeczki
olej sezamowy 2 łyżeczki
olej ryżowy 6 łyżek
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurczakiem i boczniakami

1. Pokrojone w paski mięso kurczaka dokładnie mieszamy z przyprawami i sosem sojowym. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
2. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego i przez 2 -3 minuty podsmażamy mięso i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki, posiekaną dymkę, pokrojone w paski papryki i groszek i smażmy przez kolejne 5 - 6 minut. Po usmażeniu całość przekładamy na talerz i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego i przez 2 minuty podsmażamy ryż, następnie cały czas mieszając wlewamy lekko ubite jajka. Gdy jajka się zetną i oblepią ryż, dokładamy mięso z warzywami i podsmażamy całość jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy olejem sezamowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 16.01.2014 10:40
bardzo smaczne
artur7 07.08.2013 19:38
fajny sklad
IZABELA29 08.05.2013 13:16
ciekawe danie warte spróbowania
fictor123 26.09.2012 18:34
każde twoje danie wygląda jak mistrzostwo świata:) i pewnie tak smakuje
fijolek91 12.09.2012 17:30
to coś dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak