Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z kminkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż
olej
cebula 1 szt
Kminek mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 1
laska cynamonu 1
Goździki całe Prymat 1
woda

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z kminkiem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do odcedzenia. Na patelnię wlać olej oraz posiekaną w kostkę cebulę.
Krok 1 - ryż z kminkiem foto
2
Cebulę pieczemy do uzyskania złotego koloru, następnie wsypujemy około 2 łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, cynamon oraz 2 goździki. Smażymy, aż do wydobycia się aromatu.
Krok 2 - ryż z kminkiem foto
3
Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż oraz dolewamy 2 szklanki wody.
Krok 3 - ryż z kminkiem foto
4
Gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Całość można również polać ketchupem.
Krok 4 - ryż z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.09.2014 12:04
W przepis chyba wkradł się drobny błąd - w składnikach kminek mielony, a na zdjęciach całe ziarenka ;) Lubię kminek, ale wydaje mi się, że do tak przygotowanego ryżu na wschodnią nutę pasowałby raczej kmin rzymski (kumin), a to zupełnie inny smak i aromat :)
gosia56 04.09.2014 09:40
tak jeszcze nie robiłam ani nie jadłam na pewno pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak