Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kiełbasą i cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 torebka
kiełbasa polska wędzona ok. 25 dkg
cukinia ok 30 dkg
cebula 1 sztuka
śmietana gęsta 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kiełbasą i cukinią

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 1 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto
2
Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni.
Krok 2 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto
3
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię obrać, pokroić w trochę większą kostkę (bez pestek).
Krok 3 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto
4
Cukinię i cebulę dodać do kiełbasy. Smażyć razem ok. 15 minut co chwilę mieszając.
Krok 4 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto
5
Dodać do tego śmietanę (użyłam 18 %), trochę soli i pieprzu, wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem tak długo, aż cukinia zmięknie, a prawie cały płyn odparuje.
Krok 5 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto
6
Dodać ugotowany ryż.
Krok 6 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto
7
Wymieszać, chwilę razem podsmażyć.
Krok 7 - Ryż z kiełbasą i cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak