Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jeżynami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
masło 1 łyżeczka
mleko 250 ml
jeżyny 1 szklanka
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jeżynami

Ryż wypłukać zimną wodą. W garnku rozpuścić masło na wolnym ogniu, wsypać ryż i smażyć 2-3 minuty. Wlać mleko, dodać sól oraz cukier wanilinowy i gotować pod przykryciem dotąd aż ryż wchłonie całe mleko ok. 30 minut. Do ugotowanego ryżu dodać cukier i śmietanę 18%. Wymieszać. Jeżyny wypłukać i wsypać do ryżu. Gotować całość jeszcze 5-10 minut. Przełożyć ryż do miseczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.10.2016 13:36
dobre słodkości
Anna169Hosz 07.10.2016 23:35
Smaczne danie.
kd045 07.10.2016 20:24
bardzo smaczne ;]
Futka 07.10.2016 18:26
Świetny i bardzo smaczny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak