Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jeżynami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 100 g
jeżyny 20 dag
białko 4 sztuki
Cynamon mielony Prymat szczypta
śmietanka kremowa 100 ml
cukier brązowy 1 łyżka
cukier puder 10 dag
masło 1 łyżka
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jeżynami

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko,odsączamy wysypujemy do miski.

Jabłka obieramy,wydrążamy nasiona ścieramy na tarce jarzynowej dodajemy do ryżu,doprawiamy szczyptą cynamonu,dodajemy 15 dag jeżyn -resztę zostawiamy do dekoracji,wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko razem.
Krok 1 - Ryż z jeżynami foto
2
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła wykładamy owocowy ryż wyrównujemy łyżką .Posypujemy po wierzchu cukrem brązowym.

Białka ubijamy na sztywno,a kiedy piana zbieleje wsypujemy puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pianą przykrywamy ryż w naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do czasu aż piana się zrumieni.
Krok 2 - Ryż z jeżynami foto
3
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeżynami.Idealnie smakuje ten deser zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego!
Krok 3 - Ryż z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 05.09.2013 13:50
ale świetnie wygląda
KasiaK90 04.09.2013 19:10
wygląda mega pysznie
elficzna 04.09.2013 18:33
ale świetnie sie prezentuje! :)
Kolorowa 04.09.2013 17:54
Apetycznie wygląda ;)
Ania321 04.09.2013 11:43
ciekawy przepis :)
adelajda 04.09.2013 11:42
dobry !!!!!!
arbuzowo 04.09.2013 11:41
ciekawy pomysł, dla mnie na obiad
Olga_SK 04.09.2013 11:24
Ale ten deserek apetycznie wygląda! :)
Dorota59 04.09.2013 11:11
zapowiada się smakowicie
gosia1988 04.09.2013 10:56
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak