Ryż z jajkiem i ziarnami

Ryż z jajkiem i ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gramów
  • orzechy piniowe

    1 garść
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • sezam

    1 łyżka
  • czarny sezam

    1 łyżka
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • zaprawa do ryżu

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.

Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy jajko. Dokładnie łączymy z ryżem.

Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.11.2018 10:56
Tak przygotowany ryż na pewno jest pyszny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat