Ryż z jajkiem i ziarnami

Ryż z jajkiem i ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gramów
  • orzechy piniowe

    1 garść
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • sezam

    1 łyżka
  • czarny sezam

    1 łyżka
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • zaprawa do ryżu

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.

Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy jajko. Dokładnie łączymy z ryżem.

Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.11.2018 10:56
Tak przygotowany ryż na pewno jest pyszny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat