Ryż z jajkiem i ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gramów
  • orzechy piniowe

    1 garść
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • sezam

    1 łyżka
  • czarny sezam

    1 łyżka
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • zaprawa do ryżu

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.

Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy jajko. Dokładnie łączymy z ryżem.

Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.11.2018 10:56
Tak przygotowany ryż na pewno jest pyszny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat