Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami pod bezą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę.

Składniki:

Składniki:

ryż 100 gramów
mleko 100 gramów
woda 100 gramów
jabłko 220 gramów
sól 1 szczypta
żurawina suszona 30 gramów
cukier 20 gramów
masło 12 gramów
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Beza:

białko 50 gramów
cukier puder 100 gramów
sok z limonki 1 łyżeczka

Porada

Ryż 100 g po wypłukaniu. Masło można zastąpić olejem kokosowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami pod bezą

Ryż lekko wypłukać, następnie wsypać do wrzącej osolonej mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut. Jabłka obrać. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cukier, jabłka, żurawinę i kardamon. Mieszając przesmażyć 4-5 minut, potem dodać ryż, wszystko dobrze wymieszać. Przygotować małą blaszkę z papierem do pieczenia. Gdy masa trochę przestygnie formujemy z niej nieco wyższą półkulę. Piekarnik rozgrzać do 180 C górna grzałka. Schłodzone białka ubić na sztywno, potem partiami dodawać cukier puder. Na koniec wcisnąć sok z limonki. Ubitym białkiem obłożyć masę ryżową. Pieczemy około 15 minut, obrócić zapiekankę po upływie połowy czasu pieczenia. Cieplutkie smakuje najlepiej. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak