Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami na mleku ze śmietaną i cukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
mleko 2 szklanki
jabłka 5 sztuk
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami na mleku ze śmietaną i cukrem

2 szklanki mleka nalać do garnuszka, w tym czasie zagotować torebkę ryżu. Ugotowany ryż dodać do granuszka z mlekiem i gotować aż mleko zacznie znikać, wchłaniać się w ryż. Do mleka warto dodać 1 łyżke cukru jeśli ktoś lubi na słodko. Jabłka należy obrać i zetrzeć na cienkiej tarce. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne, które wysmarowujemy łyżką masła. Do naczynia wrzucamy ryż i utarte jabłka i mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowany ryż zmieszany z jabłkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 18o stopni na pół godzinki. Ja najbardziej lubię ryż polany 3 łyżkami śmietany i posypany łyżką cukru. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 21.09.2012 10:24
pyszne jedzonko
Betka 01.09.2012 09:58
pychotka!!!;D
dianix 28.08.2012 19:09
nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak