Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
rodzynki 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cynamon Prymat 1 łyzeczka
mleko 1/2 litra
woda 1/2 litra
sól 1 płaska łyzeczka
jabłko winne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

Wymieszać mleko i wodę, dodać sól i ryż. Całość zagotować i gotować jeszcze 10 minut. Odstawić do czasu aż ryż wchłonie resztę płynu (15-20 min). Jabłka obrać, pokroic w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do nich rodzynki, cynamon i cukier. Jesli są mało soczyste dodać 1/2 szklanki wody. Tak przygotowane jabłka smażyć aż będą szkliste. W naczyniu zaroodpornym (lub innym do zapiekania) ułozyc połowe ryżu, na to wyłożyć przesmażone jabłka (jesli pusciły sok to go odcedzić). Na wierzch wyłożyć reszte ryżu i polać na wierzchu wytworzonym sokiem. Zapiekać w temp 150-160 stopni przez ok 30 minut. Podane składniki wystarcza na 6-8 porcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 29.12.2012 07:17
Moje smaki.
ben-ka 25.05.2012 18:23
ślicznie wygląda.
manaika 09.02.2012 12:20
super!
Sarenka 25.09.2011 21:43
Bardzo lubię to danie
Justyna70 14.09.2011 21:46
muszę wypróbować!
anemon 27.07.2011 07:38
Bardzo lubię.
IKrakowianka 20.04.2011 21:26
pycha! bardzo lubię
SmacznaPyza 13.09.2010 13:40
ryż z jabłkiem to jeden ze smaków dzieciństwa
kasiurek 28.08.2010 13:52
pychotka:)
danusia19671 27.08.2010 15:51
Dzieci lubią u mnie w szkole, taki ryż z jabłkami
buksiak12 26.08.2010 16:03
interesujące
Emilia22 26.08.2010 15:07
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak