Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z cielęciną i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1/2
marchew 1 duża
seler 1/2
cebula 1
wątroba cielęca pokrojona 15 dag
olej 2 łyżki
masło 1,5 dag
ryż 2 saszetki
bulion 1 kostka
pietruszka 1 pęczek
koperek do smaku
sól i pieprz do smaku
cielęcina 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z cielęciną i warzywami

Por, marchew i seler dobrze umyć, oczyścić i pokroić odpowiednio w małe paski, krążki, kostki.
Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby ledwo je przykrywała. Przyprawić i dusić przez 20 minut. Następnie odcedzić, a wywar odstawić na później.
Cebulę i pietruszke posiekać.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wrzucając zamiast soli, kostkę bulionu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć w nim cielęcinę do zrumienienia, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Dodać wątrobę i smażyć ciągle mieszając przez następnie 2 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, estragonem i koperkiem.
Ryż odsączyć i zmieszać dokładnie z mięsem, jarzynami i posiekana pietruszką. Do filiżanek wypłukanych gorącą wodą nakładać porcje ryżu, lekko ugniatać, a następnie wykładać na półmisek i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.
W małym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zalać odstawionym wywarem z jarzyn, zagotować, przyprawić i podbić roztrzepanym jajkiem.
Sos i ryż podawać oddzielnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak