Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z brązową soczewicą z wolnowaru

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krojone pomidory 3 puszki
przecier pomidorowy 100 g
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżki
olej 2 łyżki
cebula 2 sztuki
ryż brązowy 200 (długoziarnisty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z brązową soczewicą z wolnowaru

1. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek rozparzyć na oleju przez 2 minuty. Ryż i soczewicę dokładnie wypłukać i odsączyć.
2. Do misy wolnowaru włożyć krojone pomidory i sok pomidorowy. Dolać litr wrzącej wody, całość dokładnie wymieszać. Dołożyć cebulę z czosnkiem, ryż, soczewicę i przyprawy. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Gotować na małej mocy przez 8 godzin, mieszając potrawę co 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia 16.12.2022 01:36
ryz wychodzi miekki twardy czy al dente
Doradca Smaku 16.12.2022 08:00
Powinien wyjść miękki lub al dente

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak