Ryż z borowikami podany z salsą z awokado i pieczonych warzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1 szklanka
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • cebula

    1/3 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • grana padano

  • awokado

  • bakłażan

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • czosnek

    2 zabki
  • cukinia

    3 szt
  • borowiki

    3 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borowiki ja użyłam całych zamrożonych odmrażamy i kroimy w kosteczkę . Cebule obieramy i ok 1/2 mniejszej sztuki siekamy drobno. Czosnek także siekamy. Cukinie mini , dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek , zarumieniamy. Dodajemy pokrojone borowiki. Smażymy chwilę dodajemy ryż - mieszamy. Zalewamy białym winem - redukujemy wino, mniej więcej do połowy. Zmniejszamy płomień i dusimy. Kiedy wino odparuje dodajemy troszkę bulionu - mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż ryż będzie gotowy. Bakłażana myjemy kroimy w grube plastry układamy na foli aluminiowej kropimy oliwą dodajemy plasterki czosnku i zawijamy w folię . Paprykę ja wybrałam jedną zieloną kroimy na pół usuwamy pestki kropimy oliwą dajemy czosnek i zawijamy w folie . Wkładamy do piekarnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie odwijamy warzywa z foli i siekamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojone awokado. Mieszamy. Podajemy ryż a obok serwujemy salsę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 08.12.2013 10:56
Pięknie podane, wygląda bardzo smacznie ;-)
EwelinkA_93 08.12.2013 10:32
super pomysł na obiad :-)
idealme 08.12.2013 10:16
ale zrobiłam się głodna! :)
Kuchenka 08.12.2013 10:04
pomysłowe danie
Aga-25 08.12.2013 09:45
pysznotka :))
iwi 08.12.2013 09:25
idealne na romantyczną kolację;)
Agnieszka-87-25 08.12.2013 09:20
apetycznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat