ryz wypiekany z parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    400 g
  • wołowy szpik

    50 g
  • cebula

    1 szt
  • masło

    50 g
  • bulion

    700 ml
  • szczypta szfranu

  • sól, pieprz

  • wino białe wytrawne

    125 ml
  • parmezan

    100 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule pokroic na plastry,zrumienic na jednej łyzce masła,wyjac,a na tuszczu podsmazyc posiekany szpik.Wlac wino i włożyc ryż.Wymieszac wlac 250 ml.wrzacego bulionu,dodac sol i pieprz.Gotowac na małym ogniu.Co 5 minut mieszac i dolewac 1 łyzke wazowa wrzacego bulionu.W ostatniej porcji bulionu rozpuscic szafran i dodac do ryzu.Gdy ryż wchlonie bulion,zdjac z odnia.Dodac reszte masla parmezan i wymieszac.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat