Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż w sosie pomidorowym z jajkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
marchew 1 szt
seler 10 dag
masło 2 łyżki
ryż długoziarnisty 250 gram
ocet 2 łyżki
jajko 8 szt
przecier pomidorowy 50 g
keczup 1 łyżka
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
bulion 3/4 mięsny

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż w sosie pomidorowym z jajkami

Warzywa obrać, czosnek i cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ryż i też zeszklić. Całość zalać gorącym bulionem i dusić 20 minut pod przykryciem. Do niewielkiego rondla wlać 3cm warstwę wody z octem i zagotować. Jajka wbić do filiżanek i jedno po drugim wlewać do wody. Pozostawić na kilka minut, dodać trochę zimnej wody, aby woda w rondlu nie gotowała się. Ryz przyprawić przecierem, keczupem, solą i papryką. Ułożyć na talerzach. Jajka ułożyć na ryżu i posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak