Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 g parabolicznego
  • kiełbasa śląska

    2 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • pieczarki

    200 g
  • jajka

    2-3 szt
  • sól i pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • papryka słodka mielona

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

22.09.2016 10:42
smakowite danie

Renataj

17.09.2016 22:14
Patelnia do syta:)

2milutka

17.09.2016 17:14
smaczne i pozywne

benka

17.09.2016 14:28
Smaczne danie jednogarnkowe.

Mama niejadka

17.09.2016 14:21
Pyszny ryż

Stenka

17.09.2016 13:56
smaczne i pożywne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat