Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami

Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • łosoś

    300 g
  • fasolka szparagowa

    200 g
  • brokuł

    200 g
  • marchewka

    1
  • cebula

    1
  • jajka

    3
  • czosnek

    2 ząbki
  • sos sojowy

    6 łyżek
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • chili

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
Ryż gotujemy z kurkumą krócej o 2-3 minuty niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie smażymy omlet. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i dokładnie roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na gorący olej wlewamy jajka. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną a omlet się zarumieni. Wówczas obracamy go na druga stronę i smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu omlet smażymy i kroimy w cienkie paski.
Krok 2 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
Łososia zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy go z wody, studzimy i rwiemy rękoma na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
Z 4 łyżek sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku przeciśniętego przez praskę, cukru, chili i imbiru tworzymy sos. W głębokiej patelni bądź woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy około 5-10 minut. Wówczas dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i fasolkę szparagową.
Krok 4 - Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami  foto
Smażymy razem aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Wówczas dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy sos. Ponownie mieszamy i dodajemy pokrojony omlet. Chwilkę razem smażymy i od razu podajemy. Danie można posypać sezamem. Życzę smacznego :)

Cukiereczek13
1) Do dania możemy użyć dowolnych warzyw np. zielonego groszku, papryki, rzodkiewki itp. 2) Jeśli używamy warzyw mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jadwiga/Jaga85

13.05.2015 21:28
apetyczne danie!

romanrafal

31.01.2015 09:15
świetne jedzonko

aisoglam

07.01.2015 00:56
Wyśmienicie wygląda ;)

Kolorowa

04.12.2014 19:13
Pysznie się prezentuje.

wyattearp

04.12.2014 13:17
takie dania uwielbiam

zabcia117

04.12.2014 11:54
ciekawy pomysł

Kluska_87

04.12.2014 11:09
fajne danie

luna76

04.12.2014 09:57
pyszności!!!

Wiktoria29

04.12.2014 09:43
wygląda bardzo apetycznie

IZABELA29

04.12.2014 09:14
na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat