ryż smażony curry z grzybami mun i kiełkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    100 gram
  • kiełki słonecznika

    30 gram
  • cebula

    1 średnia
  • sól

    do smaku
  • curry

    1 łyżeczka
  • chili

    wg uznania
  • cukier

    1 łyżeczka
  • grzyby mun

    20 suszone
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • kiełki

    150 (nasion strączkowych)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie.
Grzyby namoczyć w wodzie przez 20 minut.
Cebulę obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na oleju kokosowym lub innym z łyżeczką cukru. Dodać namoczone grzyby i kiełki nasion strączkowych (fasoli mung, cieciorki i zielonej soczewicy), mieszając smażyć koło 3 minut na średnim ogniu.
Następnie dodać ugotowany ryż i wszystkie przyprawy. Mieszając smażyć koło 5 minut, można w trakcie dolać trochę wody lub mleka kokosowego (które łagodzi smak).
Nakładać na talerze, udekorować kiełkami słonecznika lub innymi albo zieleniną.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 09.03.2014 06:47
smaczne danie
Katarzyna59 20.01.2014 09:47
bardzo smaczny
IwonaDD 20.01.2014 08:37
wspaniałe smaki !!!
Alex_M 19.01.2014 11:28
wspaniałe danie :)
olkaaa 18.01.2014 09:57
fajny przepis
fotoviderek 17.01.2014 11:00
Świetny przepis :)
Łucja 17.01.2014 09:51
świetne danie, zjadłabym z przyjemnością :)
patryska76 16.01.2014 21:25
Wygląda przepysznie ;-)
treonina 16.01.2014 21:17
bardzo lubię takie dania
anemon 16.01.2014 20:48
Bardzo ciekawe, dla mnie nowe smaki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat