Ryż podsmażany

Ryż podsmażany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 woreczki
  • boczek

    ok 10 dag
  • cebula

    1/2 szt
  • bułka tarta

    1 kopiasta łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na op i osączyć.
Na patelni wysmażyć pokrojony boczek albo słoninę. Jeśli jest zbyt dużo tłuszczu odlać.Skwarki wyjąć (ale jeśli ktoś lubi mogą pozostać) na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę i przykryć ryżem, obsypać tartą bułką i wymieszać. Oprószyć dość mocno pieprzem i kilka razy wymieszać. Lekko podsmażyć.
Smak ryżu powinien być wyrazisty.

Dobrze smakuje z ze schłodzonym zsiadłym mlekiem albo jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat