Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż po kantońsku

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka ok.300g
krewetki małe ok.100g
cebula 1
ryż ok.250g
imbir 1 cm
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
szczypiorek 2 łyżki
natka pietruszki według uznania
papryka czerwona 1
olej
jajko 2
sos chili 3 łyżki (słodki)

Przepis i sposób przygotowania na: ryż po kantońsku

Przepis mam od koleżanki Harry, który bardzo przypadł mi do gustu.

* Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. (W moim przypadku ok.15 minut)
*Imbir ścieramy na tarce, czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę a paprykę w paseczki. Szczypiorek i natkę drobno siekamy.
*Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę.
*Kurczaka kroimy w kosteczkę.
* Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy kurczaka i krewetki (ja wybrałam małe krewetki, ponieważ mój partner tylko takie akceptuje, oczywiście jak ktoś lubi krewetki może użyć tych większych)
* Usmażonego kurczaka oraz krewetki odkładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
* Na tej samej patelni wrzucamy imbir, czosnek oraz cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, chwilę smażymy.
*Po chwili dodajemy kurczaka, całość mieszamy i odkładamy wszystko na jeden bok patelni, robiąc wolne miejsce, gdzie wlewamy roztrzepane jajka. Chwilę zostawiamy, aby jajko się ścięło, następnie mieszkamy tak aby powstały kawałki jajka, a nie jajecznica.
*Do całości dodajemy ryż, mieszamy.
*Na końcu dodajemy sos (2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego oraz 3 łyżki słodkiego sosu chilli) całość mieszamy na sam koniec obsypać danie natką oraz szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.08.2014 00:06
Świetny ryż.
norweska20 06.02.2014 09:14
smaczne danie
Kamil 16.01.2014 18:10
dodaje do księgi i próbuje jak tylko będzie okazja :)
Olga_SK 16.01.2014 16:58
Apetycznie wygląda :D
bogusia19 16.01.2014 11:32
chyba moje smaki
dodi 16.01.2014 11:26
super danie
usmiech 16.01.2014 10:39
bardzo ciekawy
Megg 16.01.2014 10:24
wyśmienite danie
Ola1984 16.01.2014 10:21
Bardzo pyszne danie :) Z przyjemnością zjadłabym porcję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak