Ryż pilaw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    400 gram
  • rosół mięsny

    3/4 litra
  • masło

    80 gram
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rosół wlać do rondla i zagotować. Cebule obrać, umyć i drobno posiekać. Przełożyć do rondla razem z połową masła i zeszklic na małym ogniu - uważać, żeby nie zrobiła się złocista. Dodać ryż i dusić go przez 2 minuty, ciągle mieszając - tak, żeby ryż nie był sklejony, ale żeby każde ziarenko było powleczone tłuszczem. Wlać cały, wrzący rosół. Zamieszać. przykryć garnek i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190\'C na 20 minut. Nie mieszać.
Wyjąć garnek z piekarnika i dodać resztę masła - widelcem rozdzielając ziarenka ryżu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat