Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na słodko

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 torebka
sól do smaku
jajko 1 sztuka
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier waniliowy 32 g
serek homogenizowany 150 g
kakao 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na słodko

Kroki postępowania

1
* Użyłam serka homogenizowanego waniliowego.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 1 - Ryż na słodko foto
2
Jajko rozbełtać. Dodać do niego cukier waniliowy i 1/3 śmietany, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ryż na słodko foto
3
Do jajecznej masy dodać ugotowany ryż.
Krok 3 - Ryż na słodko foto
4
Wszystko wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Jak masa wyraźnie zgęstnieje, przestudzić ją i rozłożyć do pucharków.
Krok 4 - Ryż na słodko foto
5
Resztę śmietany ubić na sztywno.
Krok 5 - Ryż na słodko foto
6
Dodać do niej serek, kakao i cukier puder, dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Ryż na słodko foto
7
Masę rozłożyć na ryżu. Podawać od razu po przygotowaniu.
Krok 7 - Ryż na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.05.2014 23:04
i ja również..pyszności
Kasia35 17.04.2014 19:09
chętnie bym się poczęstowała takim deserem
eMMe 17.04.2014 17:05
Pyszny deserek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak