Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
mleko 2% 2 szklanki
śmietana kremówka 1 szklanka
masło 1 czubata łyżka
cukier 1/2 szklanki
laska wanilii 1/2 sztuki
cynamon do podania szczypta
truskawki świeże 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI.

Ryż wsypuję do garnka o grubym dnie. Zalewam szklanką mleka, wsypuję cukier,
stawiam na średnim gazie. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka, dodaję do mleka.
Zagotowuję. Kiedy zaczyna bulgotać, zmniejszam ogień.
Często mieszam, aby nie przypalić mleka.

Truskawki płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę.

Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej
szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki.
Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn.

Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję
masło, dobrze rozprowadzam, by się całe roztopiło. Na koniec wsypuję truskawki, mieszam
i chwilę podgrzewam.
Podaję na gorąco, posypane szczyptą cynamonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.07.2013 08:21
bardzo lubię ryż z owocami :) osobiście używam parabolicznego i gotuję al dente (ze względów zdrowotnych), jednak najsmaczniejszy ryż wychodzi z gatunku arborio, bo pięknie się rozkleja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak