Przepis i sposób przygotowania na: RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI.
stawiam na średnim gazie. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka, dodaję do mleka.
Zagotowuję. Kiedy zaczyna bulgotać, zmniejszam ogień.
Często mieszam, aby nie przypalić mleka.
Truskawki płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę.
Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej
szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki.
Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn.
Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję
masło, dobrze rozprowadzam, by się całe roztopiło. Na koniec wsypuję truskawki, mieszam
i chwilę podgrzewam.
Podaję na gorąco, posypane szczyptą cynamonu.