Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku z sosem truskawkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Bardzo smaczny deserek, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Smakuje i dzieciom i dorosłym.

Składniki:

Ryż:

ryż 1 szklanka
mleko 1.5 szklanki
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Sos truskawkowy:

truskawki 400 gramów
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku z sosem truskawkowym

1. Ryż gotujemy na mleku z odrobiną soli, jak zacznie kipieć to musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypalił, pod koniec gotowania dodajemy cukier.

2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, dajemy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Ugotowany ryż dajemy do miseczki i polewamy sosem truskawkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak