Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 gram
mleko 500 ml
cynamon Prymat 1 opakowanie
jabłka 4-5 sztuk
cukier 2-3 łyżki
masło 50 gram

Porada

Do naczynia wlać wodę. Nałożyć nakładkę do gotowania na parze. Wlać 500 ml mleka. Do ciepłego mleka wrzucić ryż.

Przepis i sposób przygotowania na: RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI

Kroki postępowania

1
Ryż opłukać pod bieżącą wodą.Poczekać aż obcieknie.
Krok 1 - RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI foto
3
Do naczynia wlać wodę. Nałożyć nakładkę do gotowania na parze. Wlać 500 ml mleka. Do ciepłego mleka wrzucić ryż.
Krok 2 - RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI foto
4
Gotować pod przykryciem co jakiś czas mieszająć.
Krok 3 - RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI foto
5
Gotowy ciepły ryż wyciągnąć z naczynia i przełożyć na talerz. Jeśli ryż jest za bardzo zbity dolać trochę mleka i wymieszać.
Krok 4 - RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI foto
6
Jabłka obrać ze skórki i potrzeć na tarce na dużych oczkach.Wsypać 2 łyżki cukru i cynamon. Zagotować, mieszając.
Krok 5 - RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI foto
7
Masło rozpuścić i polać nim ryż. Jabłka i ryz można dodatkowo posypać cukrem.
Smacznego.
Krok 6 - RYŻ NA MLEKU Z JABLKAMI foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.08.2014 12:19
dobre na piątkowy obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak