Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku z czekoladą

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 3/4 szkl.
woda 1,5 szkl.
mleko 1-1,5 szkl.
czekolada 50-100 g
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku z czekoladą

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy.
Do gotującej się wody wsypujemy ryż i dodajemy szczyptę soli.
Gotujemy na średnim ogniu przez około 10-12 minut aż ryż wchłonie prawie całą wodę, co jakiś czas mieszając.
Gdy ryż wchłonie wodę dolewamy mleko i gotujemy przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło.
Gdy ryż wchłonie mleko, zacznie się rozklejać i uzyskamy odpowiednią konsystencję to wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Gdyby ryż wyszedł za gęsty to dodajemy trochę mleka i chwilkę gotujemy.
Podajemy i zajadamy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Osmólska 28.01.2015 14:25
trzeba spróbować
mufinka79 24.02.2014 18:38
Dziękuję za miłe komentarze :)
wyattearp 24.02.2014 07:39
super jedzonko
Ola1984 24.02.2014 06:32
Pysznie wygląda i tak smakuje :)
Kolorowa 23.02.2014 22:08
Super kompozycja ;)
Gracer 23.02.2014 20:19
super przepis
ssylwiaa 23.02.2014 19:30
fajny pomysł ;)
adelajda 23.02.2014 19:00
kaszkę czekoladową a ryż muszę wypróbować
MagdaXXX 23.02.2014 18:36
Mniam .
kornelcia 23.02.2014 18:35
smakowity deser
Aleksandra/Olcia 23.02.2014 18:30
super deser mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak