Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż kokosowo-migdałowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko kokosowe 400 ml
mleko 3,2% 600 ml
ryż do risotto pełna szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
cukier kryształ do smaku
mąka migdałowa 4-5 łyżek
gorąca woda 1 szkl.
olej kokosowy tłoczony na zimno 1 łyżka

Porada

Ryż smakuje zarówno na ciepło, jak i po zupełnym ostygnięciu. Całość tuż przed podaniem można posypać cynamonem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż kokosowo-migdałowy

Zagotować mleko krowie, dodać mleko kokosowe, wodę oraz sól. Do wrzącego mleka wsypać ryż krótkoziarnisty oraz cukier i mieszać co jakiś czas w trakcie gotowania.
Ugotować ryż al dente, dodać pod koniec gotowania mąkę migdałową, a po zdjęciu z ognia dołożyć olej kokosowy i wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostawić do przestygnięcia i podawać z dodatkiem ulubionych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 24.10.2015 12:19
dawno nie jadłam ryżu na mleku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak