Ryż do sushi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wody

    1 szklanka
  • cukru

    20 dag
  • szczypta soli

  • ocet ryżowy

    50 ml
  • ryż do sushi

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż trzykrotnie przepłukać, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować ocet do ryżu - tzw. tezu. W tym celu wymieszać ocet z cukrem i solą, odstawić.
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, dopóki woda nie wsiąknie do ryżu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić, nie zdejmując pokrywki jeszcze przez chwilę. Gdy ryż trochę przestygnie, ciepły wyłożyć do miski, rozdrobnić i, powoli dodając przygotowany wcześniej ocet, mieszać. Ocet powinien zostać całkowicie wchłonięty przez ryż.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 08.02.2012 15:29
Kwestia smaku - ja lubię wyrazisty :)
pacpaw 07.02.2012 21:22
ja robię troszkę łagodniejszy
Adam12 05.11.2011 10:32
smaczny
Marcin Vw1 07.01.2011 22:56
Bardzo szybki przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat