Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż brązowy 2 woreczki
paluszki krabowe 250 g
bakłażan 1 średni
cebula czosnkowa średnia
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
śmietanka kremowa 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
trawa cytrynowa suszona mielona
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
papryczka chilli do smaku
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi

Kroki postępowania

1
Bakłażana pokroić w dość drobną kosteczkę razem ze skórką.
Cebulę czosnkową pokroić w piórka.
Krok 1 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
2
Warzywa przełożyć na dużą patelnię z niewielką ilością oleju, dodać pieprz i łyżkę płynnej przyprawy do zup. Przesmazyć chwilę.
Krok 2 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
3
Dodać drobno pokrojone chili.
Krok 3 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
4
Podlać wodą i dodać mieloną trawę cytrynową. Pod dusić do miękkości warzyw.
Krok 4 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
5
Dodać dobrego koncentratu pomidorowego i podlać niewielką ilością wody.
Dokładnie wymieszać i chwilę pod dusić oraz doprawić do smaku.
Krok 5 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
6
Dodać paluszki krabowe pokrojone w grube krążki.
Krok 6 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
7
Wlać słodką kremówkę i dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
8
Do sosu dodać ugotowany wcześniej ryż.
Krok 8 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
9
Wszystko razem dokładnie wymieszać, stale ogrzewając na niewielkim płomieniu.
Krok 9 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
10
Przed podaniem posypać się mają natką pietruszki lub chińskim szczypiorkiem czosnkowym.
Krok 10 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 11.09.2015 16:39
Egzotycznie wyglada
w mojej kuchni 10.09.2015 13:22
pyszne danie obiadowe
Saga123 10.09.2015 09:50
smakowicie wygląda :)
bertpvd 10.09.2015 09:45
ciekawe połączenie smaków
Krystyna32 10.09.2015 07:14
smaczne danie
Franciszek 09.09.2015 21:21
Dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak