Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    2 woreczki
  • paluszki krabowe

    250 g
  • bakłażan

    1 średni
  • cebula

    czosnkowa średnia
  • koncentrat pomidorowy

    1-2 łyżki
  • śmietanka kremowa

    100 ml
  • pieprz czarny mielony

  • trawa cytrynowa

    suszona mielona
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • papryczka chilli

    do smaku
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Bakłażana pokroić w dość drobną kosteczkę razem ze skórką.
Cebulę czosnkową pokroić w piórka.
Krok 2 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Warzywa przełożyć na dużą patelnię z niewielką ilością oleju, dodać pieprz i łyżkę płynnej przyprawy do zup. Przesmazyć chwilę.
Krok 3 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Dodać drobno pokrojone chili.
Krok 4 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Podlać wodą i dodać mieloną trawę cytrynową. Pod dusić do miękkości warzyw.
Krok 5 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Dodać dobrego koncentratu pomidorowego i podlać niewielką ilością wody.
Dokładnie wymieszać i chwilę pod dusić oraz doprawić do smaku.
Krok 6 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Dodać paluszki krabowe pokrojone w grube krążki.
Krok 7 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Wlać słodką kremówkę i dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Do sosu dodać ugotowany wcześniej ryż.
Krok 9 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Wszystko razem dokładnie wymieszać, stale ogrzewając na niewielkim płomieniu.
Krok 10 - Ryż brązowy z bakłażanem i paluszkami krabowymi foto
Przed podaniem posypać się mają natką pietruszki lub chińskim szczypiorkiem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Camill 11.09.2015 16:39
Egzotycznie wyglada
w mojej kuchni 10.09.2015 13:22
pyszne danie obiadowe
Saga123 10.09.2015 09:50
smakowicie wygląda :)
bertpvd 10.09.2015 09:45
ciekawe połączenie smaków
Krystyna32 10.09.2015 07:14
smaczne danie
Franciszek 09.09.2015 21:21
Dobre danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat