Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze marynowane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rydze 1 kg
woda 3 szkl
ocet 0,5 szkl.
ziele angielskie 6 ziarenek
sól 1 łyzka
cukier 1/3 szklanki
cebula 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze marynowane

Rydze należy umyć i zagotować w osolonej wodzie ok. 15 min. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę gotując wodę z octem, solą, cukrem, , liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy grzyby i studzimy zalewę.
Rydze wkładamy do czystych słoiczków, dodając na spód krążki cebuli, po 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Zalewamy rydze przestudzoną zalewą. Zakręcamy słoiczki z rydzami marynowanymi, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Następnego dnia należy sprawdzić szczelność słoików. Grzyby są gotowe do spożycia za ok. miesiąc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 16.09.2014 19:43
Pyszne rydze.
CAROLL1989 16.09.2014 11:23
Ze wszystkich zbiorów - a było ich na prawdę wiele - wyszedł tylko jeden słoiczek :(
mirosława4 16.09.2014 10:42
bardzo dobre grzybki a tak mało ich w lesie :)
Anna169Hosz 16.09.2014 10:18
Oj, ale bym się poczęstowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak